Monday, June 4, 2007

Γκάλοπ του κ...λου ή δημοψήφισμα;

Πάντα πίστευα (και πιστεύω ακόμα) ότι οι επιστημονικές μέθοδοι είναι ένα ισχυρό όπλο που μπορεί – όπως κάθε όπλο – να κάνει καλό ή κακό. Σε μία αναζήτηση του ορισμού της στατιστικής στο Google βρήκα:
«η Στατιστική είναι επιστήμη που επιχειρεί να εξαγάγει γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα. Βασίζεται στη χρήση της στατιστικής θεωρίας, ενός κλάδου των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Στη στατιστική, η τυχαιότητα και η απροσδιοριστία ορίζονται στα πλαίσια της θεωρίας πιθανοτήτων. Η πρακτική της στατιστικής περιλαμβάνει την σχεδίαση, συλλογή και ερμηνεία δεδομένων που προκύπτουν απο αβέβαιες παρατηρήσεις. Επειδή η στατιστική αποσκοπεί στην εξαγωγή των «καλύτερων» πληροφοριών απο τα διαθέσιμα δεδομένα, κατατάσσεται απο μερικούς σαν κλάδος της θεωρίας των αποφάσεων»।

Μέχρι εδώ πολύ όμορφα. Φαντάζομαι ότι αυτός ο ορισμός αποτελεί και ένα καλό άλλοθι για τις πολλές εταιρίες δημοσκοπήσεων που διεξάγουν γκάλοπ συχνά-πυκνά καθόλη τη διάρκεια μιας κυνερνητικής τετραετίας με σκοπό να βρουν τις «τάσεις» των ψηφοφόρων (ναι, έτσι μας ορίζουν και όχι σαν «πολίτες»). Όμως η πυκνότητα αυτών των δημοσκοπήσεων δικαιολογείται; Καταλαβαίνω μια εταιρία η οποία θέλει να δει πόσο «πουλάει» ένα προιόν, ποιες ομάδες καταναλωτών το επιλέγουν κτλ. Στην πολιτική όμως είναι έτσι; Ποιο είναι το προιόν που μας πουλάνε; Και ποια είναι η πολύτιμη πληροφορία που μας δίνουν εκτός από τροφή στους «έγκρειτους» δημοσιογράφους που αναμασάνε τα ίδια και τα ίδια;

Είναι σε όλους γνωστό ότι η όλη ιστορία είναι ένα σύστημα που ανακυκλώνεται. Τα ΜΜΕ πληρώνουν τις εταιρίες δημοσκοπήσεων για να διεξάγουν τις περίφημες έρευνες. Και μετά τα ίδια ΜΜΕ τις ανάγουν σε ύψιστο θέμα πολιτικού λόγου, κοκ. Τι νόημα όμως έχουν όλα αυτά όταν επι της ουσίας τα ερωτηματολόγια είναι σαν να απευθύνονται σε πίθηκους; (με όλο το σεβασμό σ’ αυτά τα ζωντανά). Το όλο θέμα θα ήταν απλά γραφικό αν η πλειοψηφία του κόσμου ήταν σκεπτόμενοι πολίτες. Σήμερα όμως που τα ΜΜΕ έχουν αντικαταστήσει το 90% της κρίσης μας (το 10% απέμεινε για να αποφασίσουμε πιο αυτοκίνητο θα πάρουμε και σε πιο σκυλάδικο της παραλιακής θα τα σπάσουμε) ο κίνδυνος για την δημοκρατία μας (αλήθεια, τι είναι αυτό;) είναι προφανής.
Φυσικά οι εταιρίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους। Θα τους πρότεινα λοιπόν αντί για ερωτήσεις του στυλ «ποιος θεωρείτε ότι είναι ο καταλληλότερος πολιτικός» κτλ, να ξεκινήσουν να ρωτάνε τον κόσμο για καθημερινά θέματα της ποιότητας ζωής τους καθώς επίσης και συγκεκριμένες ερωτήσεις επί πολιτικών θεμάτων. Όχι αοριστολογίες και γενικότητες αλλά συγκεκριμένα πράγματα. Θα είχε πιστεύω ενδιαφέρον να καταγράψει κάποιος τις τάσεις των πολιτών και όχι των ψηφοφόρων, όπως γίνεται σε άλλες πολιτισμένες χώρες του κόσμου όπου οι πολίτες αποφασίζουν με δημοψηφίσματα για θέματα που τους αφορούν άμεσα.

Ίσως κάποιος να πει ότι αυτό θα άλλαζε την δημοκρατία μας όπως αυτή λειτουργεί σήμερα με τα κόμματα και τους εκλεγμένους πολιτικούς. ΟΚ, και; Ποιος μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την πραγματικότητα του σήμερα και γιατί να μην δοκιμάσουμε κάτι νέο; Δεν ξέρω, απλώς ρωτάω.

8 comments:

BioLogos said...

(ακολουθησα τα ιχνη και σε βρηκα)..επι του θεματος...Μηπως οι κκ. γκαλοπολογοι που με υφος 1000 καρδιναλιων περιφερονται τους τηλεοπτικους σταθμους των αφεντων τους θα πρεπει να μαθουν και το standard deviation?
P.S ωραιο μπλογκ και θα σε παρακολουθω.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ said...

@biologos
Καλώς όρισες.
Κοίτα, αν αναφέρουν το standard deviation τότε είναι σαν να αυτοαναιρούνται, το 5% διαφορά που δίνουν σαν διαφορά προς ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων είναι γελοίο! Για να μην πούμε για τις ερωτήσεις και πως αυτές μεθοδεύονται.

BioLogos said...

δεν ειμαι ο καταλληλος να μιλησω για σημαντικο στατιστικο δειγμα αλλα απο τη στιγμη που καποιοι περιμενουν τα γκαλοπ για να διαμορφωσουν αποψη τιθεται σημαντικο ζητημα, περισσοτερο κοινωνικο παρα στατιστικο.Απο την αλλη το αν οι απαντησεις "μαγειρευονται" πιστευω οτι ειναι ολοφανερο.Εχουμε φτασει στο σημειο να μετατρεπεται η ανακριβεια σε γεγονος, πολλες φορες προσδιδοντας και επιστημονιζουσες αποδειξεις απο επιστημονες (σικ).

kelly alamanou said...

Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα λες για τα γκάλοπ,είναι πιά τόσα πολλά που αλληλοαναιρούνται.
Γιατί να μη δοκιμάσουμε κάτι νέο;
Ε ναι να δοκιμάσουμε! Στο κάτω κάτω εδω που είμαστε τι έχουμε να χάσουμε ;

ανεστης said...

Τα γκάλοπ θα συνεχίσουν να γίνονται όσο υπαρχει ο όρος "πολιτική επικοινωνία" και όσο υπάρχουν πελάτες και marketing. Όσο υπάρχουν αυτά θα υπάρχουμε κι εμείς οι Απάτσι που θα δίνουμε πάντα λάθος απαντήσεις για να μεγαλώνει το error margin και να δυσκολεύει τα προβλέψιμα αποτελέσματα.
Το lying through statistics το ξέρετε; Πες μου τι αποτέλεσμα θες να σου βγάλω και θα σου το βγάλω, φτιάχνοντας το ανάλογο ερωτηματολόγιο.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ said...

@ rodoula-kelly
Ναι, να δοκιμάσουμε. Θα χρησιμοποιήσω την αναγνωρισιμότητά μου σαν blogger και θα αφιερώσω αυτό το blog σε εναλλακτικά γκάλοπς! :Ρ

@ Ανέστης
Ναι ε; Κι εγώ που ήξερα μόνο τον όρο "πολίτικη κουζίνα"!

kelly alamanou said...

Ασχετο με το post,αλλά υποσχέθηκα κάτι..πες αν εγκρίνεις..
καλή σου νύχτα.

Unknown said...

Μα τι λέτε τώρα βρε παιδιά!
Σιγά να μη καταργήσουμε και τις εκλογές!
Όποιος το καλοσκεφτεί θα καταλάβει γρήγορα γρήγορα ότι είναι περίπου το ίδιο πράγμα…
Με την ίδια περίπου επιστημονική (και δε το λέω αστειευόμενος) επιμέλεια παίρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα…
Η ίδια συνταγή είναι μόνο που σε κάνει να πιστεύεις ακόμη περισσότερο ότι είναι δική σου απόφαση…
Χάρηκα που σας βρήκα.