Monday, May 7, 2007

Γιατί επιστήμη;

Έλα ντε! Για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του βιοποριστικού (όσο περίεργο κι αν ακούγεται...), όμως η ουσία συνοψίζεται στο εξής:
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ!

George Mallory (1886-1924)

[After being asked repeatedly by reporters in New York City while on a lecture tour why he wanted to climb Mount Everest, Mallory is famously said to have replied, "Because it is there."]

Χμ! Καλό ακούγεται αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη. Δικαιολογείται να ξοδεύονται τεράστια ποσά για να κάνουμε το κέφι μας όταν σήμερα τα 2/3 του κόσμου πεινάνε; Καλά, μην τρελαθούμε κιόλας, τα ποσά που διατείθενται για την έρευνα και την επιστήμη είναι πολύ λιγότερα από άλλους τομείς (βλέπε εμπόριο, life style, "ανάπτυξη" (οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό ...) κτλ). Όμως ο προβληματισμός είναι πιστεύω βάσιμος. Θα επενέλθω σύντομα με παραδείγματα, μέχρι τότε οποιαδήποτε σχόλια είναι ευπρόσδεκτα!

7 comments:

kelly alamanou said...

Καλησπέρα σου και καλως τον. Δικαιολογείται η όχι είναι κάτι που γίνεται είναι ένα γεγονός.
Τι είναι εκείνο που σπρώχνει τον ανθρώπινο νου,να θέλει να ξοδεύει για την έρευνα πχ και να μην φροντίζει τους πεινασμένους του πλάνήτη;
Η ερμηνεία του γεγονότος,γενικότερα,θα προχωρούσε τη σκέψη μου.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ said...

Γεια σου rodoula-kelly,
Εκείνο που σπρώχνει τον ανθρώπινο νου στην έρευνα είναι η αναζήτηση της αλήθειας γενικότερα. Για μένα που είμαι φυσικός, είναι η αναζήτηση του πως δουλεύει η φύση. Η επιστήμη είναι κατά τη γνώμη μου ο πιο αντικειμενικός τρόπος για να γνωρίσω τον κόσμο. Για κάποια είδη επιστήμης η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη. Π.χ. άλλο να είσαι φιλόσοφος ή ψυχολόγος και άλλο να κάνεις πειράματα βιολογίας, οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Για να πω την αλήθεια, στο post έκανα τον συνήγορο του διαβόλου, για μένα η έρευνα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου. Δυστυχώς όμως αυτός ο κόσμος (κυρίως οι Δυτικές κοινωνίες) ξεχνάει ότι υπάρχει κι ένα μεγάλο κομμάτι του που υποφέρει. Την ίδια στιγμή που εγώ ανακαλύπτω με το πανάκριβο project μου πως αφοδεύουν τα κουνούπια (λέμε τώρα...), κάποια παιδιά πεθαίνουν από ελονοσία. Και αυτό με τρώει μέσα μου.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

kelly alamanou said...

Nαι καταλαβαίνω οτι σε τρώει και δικαίως!
δείχνει ευαισθησία πάντως το γεγονός οτι σε τρώει.
Ο δυτικός πολιτσμός και η'κουλτούρα" του γενικότερα είναι πάντως ένα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ θέμα...
Δεν ανήκω στους φανατικούς θαυμαστές του χωρίς να σημαινει ότι δεν έχω συνείδηση των προτερημάτων του.
Καλό σου βράδι

ανεστης said...

Ας δούμε πρώτα τι είναι αυτό που μας κάνει να ξοδεύουμε μια περιουσία για μια γυναικεία τσάντα την ώρα που κάποιοι πεθαίνουν κατα χιλιάδε απο πείνα, και μετά θα φτάσουμε και στην ακρίβή έρευνα (που αν βρει πως αφοδεύουν τα κουνούπια ή αν κλάνει το μπαρμπούνι, θα μπορύσε να καταπολεμίσει και την ελονοσία).

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ said...

Σωστός!
Ρε ανέστη, μιας και είσαι παλιός θέλω να ρωτήσω κάτι τεχνικό αλλά δεν ήθελα να κάνω κατάχρηση του χώρου σου. Προσπαθώ ο άνθρωπος να κάνω post μια εικόνα (όχι σε post, αυτό δουλεύει) με το add element αλλά όταν πάω να το κάνω μου βγάζει μόνο ένα scroll bar! Είναι κάποιο bag; Μπορώ να λύσω αλλοιώς το πρόβλημα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

kelly alamanou said...

H άγνοια,η εντελώς περιορισμένη εως ανύπαρκτη αντίληψη για το γίγνεσθαι στον πλανήτη,η έλλειψη καλλιέργειας,η ματαιοδοξία,ο άκρατος εγωκεντρισμός και διάφορα άλλα ωθούν κάποιους να ξοδεύουν περιουσίες για καταναλωτικά προιόντα.
Η έρευνα των επιστημόνων δεν μπορεί να επικαλεστεί τους ίδιους λογους. Εκει Υπάρχουν άλλοι,αυτοί με ενδιαφέρουν.

Xrysostomos said...

το ΠΩΣ θα δουλευτεί μια έρευνα, το αποφασίζουν οι επιστήμονες. Άρα μπορείς να τους κατηγορήσεις για λάθη, λάθη ας πούμε "μεθοδολογικά".

Το πού θα πάνε τα λεφτά για την έρευνα, ΔΕΝ το αποφασίζουν επιστήμονες, αλλά πολιτικοί. Εκεί να ψάξεις τους φταίχτες...

Αν αφήνεις ένα παιδί μέσα σε μια παιδική χαρά, δεν φταίει το παιδί που σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν παιδικές χαρές...